Selous luonnonpuisto

Selous luonnonpuisto TansaniaSelous on Afrikan laajin suojelualue, jossa ei ole lainkaan asutusta. Tällä Sveitsiä suuremmalla maa-alueella vaeltaa Afrikan suurin norsupopulaatio. Selous (lausutaan “Seloo”) on UNESCO World Heritage-kohde, joka on nimetty englantilaisen maailmankuulun luontokirjailijan ja luonnonsuojelijan Frederick Courtney Selous'n mukaan. Selousin maasto vaihtelee ruohoisista metsämaista kallioisiin muodostelmiin, joita halkoo puiston elämänvirta, Rufiji-joki, jonka haarat muodostavat järvien, lampien ja kanavien verkon. Vulkaaniset kuumat lähteet tuovat oman erikoisuutensa maisemaan. Puiston eläimet ovat parhaiten nähtävillä kuivaan aikaan eläinten kerääntyessä veden äärelle.

Selousia asuttaa noin kolmannes maailman villikoirien jäljellä olevasta populaatiosta. Villikoirat tarvitsevat laajan alueen vaelluksilleen, ja ruoan vähentyessä ne saattavat hyökätä paikallisten maanviljelijöiden karjan kimppuun. Tästä syystä pääosa maailman villikoirapopulaatiosta on metsästetty, mutta Selousissa nillä on tilaa vaeltaa ja riistaa, jota metsästää.

Rufiji-joen äärellä tapaamme laiduntavia antilooppeja, krokotiileja ja virtahepoja. Mustavalkoiset columbusapinat ovat myös nähtävissä joen rannan metsiköissä. Rufiji-jokeen kytkeytyvällä Tagala-järvellä erilaiset puhvelilajit ovat yleisiä, kun taas kauniit Upea-antiloopit suosivat korkeampaa ruohoa ja metsäisempiä alueita.

Kuivaan aikaan tapahtuu vuosituhansinen norsujen vaellus Selousin ja Mozambikin Niassa Game Reserve:n välillä. Tämä on yksi maailman suurimmista eläinten vaelluksista kahden maan välillä, ja vuosittain noin 64 000 norsua vaeltaa veden ja ruuan perässä näiden rajojen yli.

Raivokas tiikerikala ja  liukas kissakala ovat pääasiallisin saalis jokikalastuksessa. Jälkimmäisellä on alkeelliset keuhkot, jotka mahdollistavat sen ylittää pieniä matkoja maalla  kuivaan aikaan.

  • Harvinainen ja suojeltu villikoira
  • Tuhansia vaeltavia norsuja
  • Täydellinen koskematon villi luonto

Selous on toiseksi suurin eläinreservi Afrikassa. Se on kooltaan 55,000 km² ja siten noin neljä kertaa suurempi kuin Serengeti.

Lisätietoja