Serengeti luonnonpuisto

Serengeti on Tansanian tunnetuin luonnonpuisto. Se on kuuluisa erityisesti eläinten vuosittaisista massavaelluksista veden ja ravinnon perässä. Serengetin ekosysteemi ulottuu puiston rajojen ulkopuolelle aina Masai Maraan Kenian puolelle. Näiden kahden alueen välillä tapahtuu huikea eläinten vaellus, jossa kulkee yli miljoona gnuantilooppia sekä satojatuhansia seeproja ja impaloita. Serengeti on masaikieltä ja tarkoittaa loppumatonta lakeutta. Se on osuva nimi alueelle, jonka ääretöntä tasankoa rikkovat muutamat kivikukkulat ja akaasiametsiköt.

Serengetin massavaelluksen ajankohtaa on vaikea ennakoida, sillä se on riippuvainen veden saatavuudesta. Huhtikuussa eläimet kokoontuvat läntisiin osiin Grumeti- ja Mbalageti- jokien äärelle, jolloin on myös eläinten pääasiallinen lisääntymisaika.


Kesä- ja heinäkuussa vaeltavat eläimet hajaantuvat ja jotkut jatkavat eteenpäin länteen, toiset pohjoiseen, ja tuhannet kohti luoteessa sijaitsevaa Masai Maraa. Eläimet laiduntavat molemmin puolin Mara-jokea useampia kuukausia, ja jatkavat sitten etelään lokakuussa. Eläimet palaavat eteläisen Serengetin alueelle, lyhyen ruohon laidunmaille, missä joulukuusta huhtikuuhun ne synnyttävät ja loputon sykli jatkuu edelleen.

Vaeltavien eläinten määrä on huikea, ja näin suuri saaliseläinten määrä kutsuu paikalle lihansyöjät. Serengeti onkin hyvä paikka saalistajien, kuten leijonien, shakaalien, hyeenoiden, gepardien, leopardien, kotkien ja korppikotkien tarkasteluun.



Serengetin pohjoisosien metsämaat ovat norsujen ja puhveleiden suosiossa. Seronera-laaksossa Keski-Serengetissä näkee eläimiä sankoin joukoin vuoden ympäri.

Eteläinen Ndutu-järvi kerää flamingoja, ja läntinen Grumeti-joki on suurten Niilin krokotiilien suosima.

• Suuri massavaellus
• Joukoittain leijonia
• Suuria avoimia tasankoja ja laaja afrikkalainen taivas.

Serengeti on UNESCO World Heritage-kohde and se kattaa on 20,922 neliökilometriä.

Lisätietoja