Tanssijat

Sanaa Sanassa on kolme tanssijaa:

Yuster Nyakachara

Tanssija, koreografi ja Sanaa Sanan perustaja

Yuster, monien taiteiden taitaja

Bahari_Beach_Show_22Yuster on äärimmäisen utelias, aktiivinen ja urheilullinen persoona. Hän on kiinnostunut monista eri asioista. Hän rakastaa urheilua kuten jalkapalloa, maahockeyta, käsipalloa, verkkopalloa, lentopalloa ja yleisurheilua. Hän on osallistunut myös teatteriin näyttelykouluryhmässään. Nuoresta pitäen hän on rakastanut haasteita. Hän osallistui moniin koulujen välisiin kilpailuihin Tansaniassa. Hän on kilpaillut myös Ugandassa vuonna 1995.

Kun oli aika ajatella työtä ja uraa, hän luonnollisesti kääntyi tanssin puoleen, mikä yhdistää hänen urheilulliset kykynsä ja rakkautensa esiintymiseen. Oli ollut myös pitkän aikaa ilmiselvää, että hänellä on erinomainen rytmitaju.  Oli siis loogista, että vuodesta 1996 eteenpäin hän on keskittynyt tanssiin.

Vuonna 2000 hän liittyi menestyvään ja suosittuun ryhmään nimeltä Sisi Tambala, joka esittää perinteistä Ngoma-musiikkia. Sisi Tambala voitti SADEC Dance -festivaalin Johannesburgissa, mutta tämä oli vasta ensimmäinen askel menestyksen pitkällä tiellä.

SADEC -festivaaleilla Zimbabwessa hän kirjaimellisesti varasti koko show'n ja todisti, että Tansania ansaitsee on afrikkalaisen musiikkiskenensä. Festivaaleilla esiintyi 30 ryhmää ja hän voitti parhaan tanssijan palkinnon. Myöhemmin hänet valittiin edustamaan Tansaniaa UNESCO:n sponsoroimalle yhteisprojektille “Southern Dancer and Drumming Project”. Projekti keräsi kaikki parhaat tanssijat jokaisesta kymmenestä maasta, jotka osallistuivat kilpailuun. Tämä kokoonpano lähti vuodenpituiselle kiertueelle esiintyen Swazimaassa, Namibiassa, Etelä-Afrikassa ja lopulta Tansaniassa.

Upea show'n varastaja

Bahari_Beach_Show_35

Vuonna 2001, kun hänen lahjakkuutensa oltiin jo vakaasti noteerattu Yuster kiinnitettiin yhdeksi kuuluisan Brenda Fassin tanssijoista. Se oli etuoikeus tanssia Brenda Fassin kanssa Dar es Salaamin suurimmilla lavoilla, kuten Diamond Jubileessa ja Slipwayssa, oli Yusterille uskomaton kokemus. Vuonna 2003 vanhan ryhmän kanssa syntyneen eripuran seurauksena hän päätti perustaa oman ryhmänsä Zemkalan.

Yuster ja Zemkala esiintyivät vuonna 2005 Lafesta Festival -tapahtumassa Kisumussa Keniassa. Kyseessä on tapahtuma, joka kerää kaikkien aikaisempien kilpailujen voittajat, ja näin esittelee afrikkalaisen musiikin parhaimmat kyvyt. Yksi Yusterin rakkaimmista muistoista taiteilijana liittyy juuri tähän festivaaliin. Hän muistaa liikuttavan kokemuksen, johon liittyi esiintyminen Kisumun kadulla yleisönä ryhmä hyvin pidättyväisille lapsille. Lapset eivät ymmärtäneet heidän musiikkiaan ja he yrittivät ajaa esiintyjät tiehensä. He kuitenkin jatkoivat show'taan ja kymmenen minuutin jälkeen musiikki otti yleisön haltuunsa. Kun esitys päättyi, lapset vaativat lisää musiikkia. Yusterille tämä on hieno muisto, koska hän onnistui voittamaan yleisön sydämen puolelleen, ja bändin soittamisen ja esiintymisen ilo tarttui myös yleisöön. Tässä piilee tanssin ja musiikin voima!

Vuosi 2006 oli hyvin kiireinen vuosi bändille. He voittivat Music Crossroad Festival -tapahtuman ja jatkoivat matkaa Maputoon Mozambikiin. Sitten he esiintyivät Chew Festival -tapahtumassa Malawissa, ja sitä puolestaan seurasi festivaali Zambiassa ja Bagamoyo Art Festival. Heidän suurin mahdollisuutensa ilmaantui, kun he esiintyivät Mondial Festival -tapahtumassa Alankomaissa. Mondial Festival on Euroopan seitsemänneksi suurin musiikkifestivaali. Alankomaissa Zemkala esiintyi kaiken kaikkiaan kymmenessä eri kohteessa.

Ryhmä sai hyvän vastaanoton ja Zemkalaa pyydettiin jopa esiintymään Hip Hop -festivaaleille. Hip Hop halusi, että he esittäisivät siellä perinteistä afrikkalaista musiikkia.

Lämminsydäminen nainen

Sanaa Sana bandYuster on aina ollut hyvin lämminhenkinen nainen ja monet yhteiskunnalliset asiat ovat hänelle sydämen asia.

Hän alkoi ottaa osaa projekteihin jo vuonna 1997, kun hän toimi AMREF:ssa (African Medical Research Foundation) vertaisopettajana nuorille ja HIV-tartunnan saaneille. Vuoteen 2000 asti hän johti HIV-tietoisuuskampanjoita kylissä ja auttoi huolehtimaan sairaista.

Yuster on aina halunnut olla asemassa, jossa hän voi auttaa kotimaansa kansalaisia. Tämän takia hän liittyi hyväntekeväisyysjäjestö Art In Tanzaniaan vuonna 2001. Järjestön tavoitteena on auttaa Tansanian ihmisiä ja yhteisöjä. Kesti monta vuotta kehittää idea järjestöstä sellaiseksi kuin se on nyt. Heidän täytyi löytää vapaaehtoistyöntekijöitä, ottaa yhteyttä eri tahoihin ja etsiä projektimahdollisuuksia. Art In Tanzanialla on nykyään vuosittain 1500 vapaaehtoistyöntekijää kaikkialta maailmasta. Vapaaehtoistyöntekijät työskentelevät useilla eri aloilla kuten opetuksessa, kehityksessä, musiikissa, journalismissa, musiikissa, arkkitehtuurissa, HIV-tietoisuudessa ja sairaanhoitotyössä.

Yuster on myös kolme lapsen rakastava äiti, joiden takia hän jarrutti taiteellista uraansa vuosina 2003-2008, jotta voisi huolehtia heistä ja olla heidän elämissään täysillä mukana.

Tanssia, mutta ennen kaikkea luovuutta!

Bahari_Beach_Show_14Yuster ei halua imitoida tai kopioida jotain, mikä on jo tehty, ja siksi hän on keskittänyt lahjakkuutensa tanssin koreografiaan. Hänen koreografiaansa vaikuttavat monet tanssityylit. Yusterin tavaramerkki on ainutlaatuinen sekoitus afrikkalaista heimotanssia, mutta myös latinotanssia, joka johtuu hänen tangotaustastaan. Hänen koreografiansa sopeutuvat musiikkiin, mutta ne ovat myös itseilmaisua. Hänen menestyksensä on merkittävää ja Yuster kokee itsensä onnekkaaksi, jotta on voinut esittää taidettaa niin monelle ihmiselle ja niin monessa paikassa.

Sanaa Sana

Kun Yuster päätti hidastaa musikaalista uraansa vuosien 2003 ja 2008 välillä hänen aviomiehensä vakuutti Yusterin tekemään toisin. Hän kannusti Yusteria jatkamaan ja luomaan uuden yhtyeen nimeltä Sanaa Sana, joka on osa Art in Tanzanian musiikkiprojektia. Hänen visionsa Sanaa Sanasta on alkuperäinen ja luova yhtye, joka käsittelee afrikkalaista musiikkia uudella tavalla, ja esittelee yleisölle jotain uutta. Kun hän perusti yhtyeen tammikuussa 2009, siihen kuului seitsemän jäsentä. Esiinnyttyään Suomessa Yuster tajusi, että yhtye tarvitsee jotain lisää. Pian hän huomasi että yhtye kaipaa ulkomaalaisia muusikkoja. Hän kysyi hyvältä ystävältään, kongolaiselta muusikolta, että tuntisiko hän ketään, joka voisi olla kiinnostunut Sanaa Sanasta. Monet lahjakkaat ja arvostetut artistit tarttuivat tähän tarjoukseen ja näin Sanaa Sanan äänimaailma syntyi.

Takaisin ylös

Mary Happygod Simoh

Sanaa Sanan tanssija ja taustalaulaja

Hoitotyöstä tanssiin

Mary_12Lapsena Mary unelmoi taiteilijan urasta, vaikka hänellä ei ollut itseluottamusta oman onnistumisensa suhteen. Tämän takia Mary aloitti hoitajan opinnot peruskoulun jälkeen vuonna 2001. Valitettavasti hänen piti lopettaa, koska hänen äidillään ei ollut varaa maksaa lukukausimaksuja. Se oli ratkaiseva tekijä, joka määräsi hänen tulevaisuutensa. Hän aikoisi toteuttaa unelmansa ja olla tanssija.

Kansainvälisen uran ensimmäiset askeleet

Lempinimeltään "Moskiitto" johtuen pistävästä persoonallisuudesta Mary on nuoresta iästään huolimatta päässyt esiintymään kaikkialla maailmassa.

Maryn ura alkoi vuonna 2002, kun hän liittyi yhtyeeseen nimeltä Dunia. Dunia harjoitteli Tansanian valtion tarjoamissa tiloissa. Tämän ansiosta hänellä oli mahdollisuus esiintyä valtion tapahtumissa laajalle kansainväliselle yleisölle. 2004 hän liittyi ryhmään nimeltä Simba Theatre Group, jonka siipien suojassa hän sai ensimmäisen kasainvälisen kokemuksensa. Mary esiintyi Kiinassa kolme kuukautta ensin vuonna 2005 ja sitten neljä kuukautta vuonna 2006. He osallistuivat myös kuuluisaan Bansara Zanzibar Festival -tapahtumaan.

Vuonna 2007 Mary piti taukoa huolehtiakseen vastasyntyneestä lapsestaan. Hän teki kuitenkin mahtavan comebackin World Travel Market -festivaaleilla Lontoossa Sisi Tembalan kanssa. Vuonna 2009 Mary ja Sanaa Sana sytyttivät suomalaiset, hollantilaiset ja etiopialaiset musiikkipiirit liekkeihin. Tapahtumiin, joissa he esiintyivät kuuluvat muun muassa Ethno Sound Festival ja Pop Jazz Festival Koriamossa. Lisäksi he keikkailivat myös tamperelaisilla klubeilla.

Nämä kokemukset ovat olleet Maryn ammatillisen uran kohokohta. Hän ei voinut uskoa, että hän todella esiintyisi jokin päivä niinkin kaukana Euroopassa.

Mary, tanssi ja Sanaa Sana

Mary_10Mary suhtautuu hyvin intohimoisesti kaikenlaiseen afrikkalaiseen musiikkiin, niin perinteiseen kuin moderniinkin. Hänen suosikkitanssinsa on Dombolo, mikä sopii hänen pistävään persoonallisuuteensa. Nuori nainen on ihastunut poikabändi Westlifeen, mutta hänen vakavempiin vaikutteisiinsa kuuluvat Lady Jadee (kuuluisa tansanialainen laulaja) ja Yuster Nyakachara.  Suuren inspiraation lisäksi Yuster on Maryn hyvä ystävä, joka on tukenut hänen ammatillista uraansa. Valtaisasta kokemuksesta huolimatta Mary hermostuu joka kerta ennen esiintymistä.

Mary tapasi Yusterin ensimmäistä kertaa Nyumba Ya Sanaan (Taiteen talo) harjoituksissa. Siitä hetkestä lähtien he ovat olleet hyviä ystäviä ja Yuster pyysi Marya liittymään Sisi Tembalaan. Mary suostui pyyntöön. Ratkaisuun vaikutti projektin mielenkiintoisuuden lisäksi Maryn äiti, joka oli sillä hetkellä sairaana, ja Maryn oli hoidettava häntä.

Sanaa Sana on Maryn mielestä hyvin kiinnostava projekti ja hänellä on paljon suunnitelmia sen tulevaisuuden varalle. Hän tietää, että taiteilijan elämä vaatii lahjakkuutta, mutta myös kärsivällisyyttä. Hän on hyvin onnellinen yhteistyöstään  ja urastaan Sanaa Sanan kanssa.

Takaisin ylös

 

Agnes Damian Joseph

Sanaa Sanan tanssija.

Tanssia lapsuudesta asti

 

Sanaa Sana African MusicAgnes syntyi vuonna 1990 Kilwassa. Vuosina 1997 - 2003 Agnes kävi peruskoulua, mutta perheen ongelmien takia hän ei voinut jatkaa opintojaan pidemmälle. Jo alakoulussa hän piti tanssimisesta, ja siellä hän myös oppi tanssimaan perinteisiä ngomia. Sanaa Sana Afircan musicLopetettuaan opintonsa Agnes päätti yrittää uraa tanssin parissa, sillä hänellä ei ollut mitään tekemistä. Silloin Agnes liittyi Wamata-ryhmään, joka käytti ngomaa valistaakseen nuorisoa HIV:stä. Hän oli ryhmässä kaksi vuotta, minkä jälkeen hän liittyi Mjomba bändiin vuodeksi. Tämän jälkeen hän liittyi Mawazo-ryhmään, kunnes löysi tiensä Dar Creatorsin and Sanaa Sanan pariin.

Takaisin ylös

 

Additional information