Mambo Jambo

Katso muutamia musiikkivideoitamme YouTubessa, ennen kuin luet Mambo Jambon tarinan:

Benja from Mambo JamboMambo Jambon musiikki on iskevä sekoitus räppia ja afrikkalaista harmoniaa. Musiikissa fuusioituva perinteinen ja moderni musiikki; Tansaniassa täysin ainutlaatuinen soundi. Benjamin keräsi kansainvälistä huomiota ensimmäisen kerran suurella hitillä "Hip Hop Mdundiko" vuonna 2001. Sen jälkeen hittibiisejä on syntynyt vuosien varrella useita.

Mambo Jambo viihdyttää yleisöä sekä tanssittavalla musiikilla että rakkauslauluilla. Benjamin käyttää musiikkia myös sanomien välittämiseen, aina väkivallan vastustamisesta HIV-ongelmiin. Benjaminin mukaan laulujen lyriikat kertovat tansanialaisten jokapäiväisitä ongelmista ja toiveista. Hänen mukaansa musiikki on ja sen täytyy olla osa oikeaa elämää. Musiikin voimalla voidaan vaikuttaa positiiivisesti yhteiskuntaan.

BenjaTangan rannikkokaupungissa syntynyt Benjamin Sixtus Busungu innostui musiikista varhaisella iällä. Jo pienenä hän kuunteli perheensä vanhoja LP-levyjä, kuten trumpetisti Jim Reevesia, soulin kuningatarta, Aretha Franklinia ja Mama Miriam Makebaa.

Busungun varhaisimpiin hip-hop-vaikutteisiin kuuluvat KRS-1 ja LL Cool J. Benjamin muutti Dar es Salaamiin vuonna 1994 ja vuotta myöhemmin etsi käsiinsä levytysstudion, jossa levyttää ensimmäisen kappaleensa. "Kifo" oli raaka ja voimakas kunnianosoitus edesmenneille muusikoille. Tuohon aikaan paikallisten artistien oli vaikea saada radioasemilta soittoaikaa ja tulla tunnetuiksi, joten päästäkseen tavoitteisiinsa tämä yritteliäs nuori mies toi omia nauhojaan konsertteihin ja puhui tiensä lavalle esiintymään.

Benjamin levytti toisen kappaleensa, "Ndoa Yamkekan" ystävänsä olohuoneessa. Se sai soittoaikaa Radio Onessa vuonna 1997, kun legendaariset radiojuontajat Mike Muhagama ja Taji Liundi halusivat uraauurtavasti antaa paikallisille artisteille soittoaikaa. Seuraavana vuonna Benjamin perusti ensimmäisen yhtyeensä, Outburstin. He keikkailivat intensiivisesti vuoden verran ennen kuin yhtye hajosi.

Vuonna 1999 Benjamin yhdisti voimansa Uwesu Mzeen, a.k.a. G Stebelin, ja Kibwana Nguzon, a.k.a. Chuck B:n kanssa perustaakseen Mambo Jambon. He valitsivat FM-studion ensimmäisen albumin levtytystä varten ja siitä alkoi pitkä  yhteistyö merkittävän suomalaisen tuottajan Miikka Mwamba Karin kanssa. Kari on merkittävimpiä pioneereja paikallisen Bongo Flava -musiikin tuottamisessa. Mambo Jambon ensimmäinen single "Hip Hop Mdundiko" nousi suoraan myyntilistojen kärkeen vuonna 2001 ja sitä seurasi ainutlaatuisen erikoinen tulkinta perinteisestä rakkauslaulusta, Rebecasta. Heidän menestyksensä jatkui 2002 kunnianhimoisella versiolla Jambosta, joka oli nopeatempoinen oodi heidän kotimaalleen Tansanialle.

Mzuka Record's Benja2004 julkaistu debyyttialbumi, "Hip Hop Mdundiko" tuotti näiden lisäksi vielä viisi muutakin hittiä: "Shemeji", "Mambo Yangono", "Penzi la Kifahari", "Sugarmommy" ja "Ekitobero feat. Saida Carol", joista viimeisin oli sensaatio voittaen 2004 Kilimanjaro Music Awards- palkinnon parhaasta folk-kappaleesta ja vuoden kappaleesta. Näiden ansiosta Benjamin sai myös vuoden miesartistin palkinnon. Benjamin matkusteli jatkuvasti vuosina 2004-2006 esiintyäkseen Saida Carolin kanssa loppuunmyydyissä konserteissa valtaville yleisöille.

Mambo Jambon live-esiintymiset iskivät Itä-Afrikkaan hyökyaallon tavoin ja loi heille äärimmäisen uskollisen fanipohjan. 2005 järjestetty suuri Afrikan kiertue kulki läpi Kenian, Ruandan, Botswanan, Malawin, Msumbijin, Burundin, Etelä-Afrikan, Kongon ja Reunion-saarten.

Keskittyessään edelleen Mambo Jamboon Benjamin alkoi tehdä yhteistyötä Art in Tanzanian kanssa. Hän toimii Art in Tanzanian Mzuka Records Studiolla tuottajana. Benjamin omistaa myös aikaansa uusien kykyjen innoittamiseen ja musiikin kehittämiseen, jotta he löytäisivät oman ainutlaatuisen soundinsa. Hän on ylpeä siitä että voi auttaa nuoria artisteja ilmaisemaan itseään, jotta he voivat puhua musiikillaan kaikista nuorisoa koskevista tärkeistä teemoista.

Art in Tanzanian Music Program jatkaa etsintää löytääkseen ja kehittääkseen seuraavia musikaalisia supertähtiä!

Additional information